dimarts, 17 de març de 2015

El rentat de cara del cementeri Vell (o fossar Vell)

Fossar Vell de Formentera una vegada finalitzada la restauració. Foto Marià Castelló

Avui s'ha inaugurat la reobertura de l'antic cementeri de Formentera per a la seua observació i estudi al públic. Aquest nou espai se suma a la recuperació del patrimoni de Formentera que compta, a hores d'ara a Sant Francesc, amb la possibilitat de visitar i conèixer la capella de Sant Valero a sa Tanca Vella, l'església del poble i, a partir de demà, el fossar Vell de l'illa. Veurem quins nous espais sorgeixen amb el temps! El diari digital Nou Diari se n'ha fet ressò i ha penjat una notícia amb les primeres fotografies de l'espai una vegada recuperat i restaurat (fotos 1 i 2). Aquest acte ha estat presentat pel president de Formentera, la consellera de Cultura, el bisbe de les Pitiüses, els tècnics que han dut a terme la restauració i representants de l'empresa contractada per a la seua realització. 

El cas és que, amb el temps, ens anirem avesant a veure el cementeri sota el nom de fossar Vell. De la mateixa manera els nostres ulls s'acostumaran a veure els murs parcialment pintats (solució, per cert, molt intel·ligent: la part sense pintar mostra el perímetre original del fossar, mentre que amb blanc, es mostra l'ampliació que es va fer del camp sant l'any 1839). També ens acostumarem a veure el perímetre dels murs vells a l'interior del cementeri de la mateixa manera que s'hi veu el traçat de la gràcia reial atorgada a Marc Ferrer. Amb el temps estarem tan acostumats a veure'l com ara (amb alguna pintarrotxada a les parets feta per algun grafiter) que ens resultarà llunyana la imatge d'aquell recinte ruïnós tapiat i encerclat amb fil de rastell i amb els murs marcats pel salobre i ple de pintades. Crec que és el més petit dels favors que els formenterers podíem fer als nostres avantpassats i a la nostra memòria com a poble.

A continuació m'he pres la llibertat de buscar i enganxar algunes fotografies  i notícies del cementeri Vell abans de la restauració:

Notícies:
Algunes imatges:
Interior del cementeri abans de la restauració. Foto Carmelio Convalia
Ossera nova a la part ampliada del fossar durant la restauració (2014)
Foto Carmelo Convalia
Interior d'una de les capelles durant la restauració (2014). Foto Carmelo Convalia
Exterior del fossar abans de la restauració (any 2009). Foto Pablo Rivas.