diumenge, 7 d’abril de 2013

S'estany des Flamencs (Formentera)

Foto propietat de Mediterranea Pitiusa 


A Formentera hi ha dos estanys, l'estany des Peix i l'estany Pudent. El nom antic d'aquest segon estany, però, no ha sét sempre aquest. Temps endarrere era conegut com l'estany des Flamencs, nom que trobam documentat ja en cartes nàutiques del segle XVII (exemple. Servici Geogràfic de l'Exèrcit. segle XVII. Madrid). Segons l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera també està documentat en el document de l'acte de possessió de les terres de Marc Ferrer a Formentera l'any 1697; en cartografia diversa del segle XVIII i també en un mapa portuguès de l'any 1851. Aquest últim mapa és comentat per l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria el 1869 en la seua referència a l'estany Pudent. Allí l'arxiduc esmenta que la denominació tradicional, estany des Flamencs, no és popular.

Ara tothom coneix aquesta llacuna pel nom de s'estany Pudent o simplement s'Estany. Així i tot que s'usi una forma no vol dir que es desconeixca l'altra. Ara bé, sí que es corre el risc que el topònim Pudent acabi desplaçant del tot el topònim Flamencs. Actualment ningú usa de forma corrent el topònim Flamencs. Hi ha gent que encara el coneix i d'altra, de Formentera de tota la vida, a la qual ja no els ha arribat l'antic nom de l'estany.

Idò bé, jo em pregunt per què ha passat això. Com és que els formenterers hem canviat un nom tan polit com era s'estany des Flamencs que lliga a la perfecció amb l'altre estany que tenim a l'illa, s'estany des Peix, per un de tant lleig i poc atractiu com és s'estany Pudent

Sí que és ver que en un moment dat aquest estany va fer pudor, en ser que es va fer sa Sèquia a finals  del  s. XVIII per abastir amb facilitat les salines amb aigua salada i també per evitar l'estancament d'aigües insalubres. En ser que s'inundà l'estany permanentment d'aigua la vegetació que hi havia va podrir-se i als estius, amb la calor, sortien males olors. 

Però avui en dia de pudor ja no en sol fer i si se'n sent una miqueta és per altres raons. A més, tot i poder fer mala olor un dia o dos a l'any no implica que no es puga anomenar l'estany pel seu nom històric. Així que una vegada s'ha superat el tema de la pudor per què no s'intenta promoure de nou el nom originari? Segueix havent-hi flamencs, seria més polit, lligaria amb l'altre estany de l'illa i no espantaria els turistes que, sovent, en descobrir el nom de l'estany acaben mirant-se'l amb fastig quan podrien mirar-se'l curiosos i frisosos de veure alguna d'aquestes grans i espectaculars aus rosades. A més, i això és innegable, és un nom amb tradició històrica, amb testimonis escrits molt anteriors al nom d'ara que n'avalen el seu ús i la seua existència.  Què més es necessita?

Si res d'això convenç, com a mínim intentar anomenar-lo s'Estany, a seques, sense adjectius ni perífrasis ni res, simplement s'Estany, feim una antonomàsia i llestos, i així evitam aquesta terminació tan lletja amb la qual l'anomenam avui en dia. 2 comentaris:

Laia* ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, Jordi. Recordo que la primera vegada que vaig venir a Formentera, la meva família i jo vam arrufar el nas quan vam saber que l'estany es deia Pudent ^^"
Perquè havíem de visitar alguna cosa que fos pudenta? XD L'illa és tan bonica que vam prescindir d'aquest indret, tampoc teníem temps de veure-ho tot.
Per sort, temps després, vaig veure que ens havíem equivocat. És un estany amb molt d'encant (sobretot quan s'hi troben flamencs) i de pudor encara no n'he sentit mai.

Petons :)

Joan ha dit...

M'ha fet gràci que hi insisteixis tant en això d'es canvi de nom, però és com en qualsevol altre topònim, si et cries sentint-ne parlar d'una manera és difícil acceptar-ne una altra i interioritzar-la de sa mateixa manera. També trob que s'estany no fa pudor, és més, de petit em preguntava perquè li deien així si només feia pudor en s'estiu quan quedava una bassa, i fins i tot quan es secava deixava de fer olor... Però bé, ho podem intentar i potser tenim èxit adoptant s'altre topònim.