dilluns, 6 de juny de 2011

Balears independent! Visqui Ferran VII!


Molts de vosaltres us preguntareu què hi fa aquí penjada aquesta moneda. Idò bé, us explicaré que fa cosa d'uns dies vaig comprar-la per ebay i aquesta tarda ha vingut el venedor a casa (resulta ser que viu a l'escala del costat d'on visc) i ha entregat un sobre amb aquesta moneda al porter de l'edifici.

El cas és que no és una moneda qualsevol. És de l'any 1812 i en aquest moment Espanya es trobava en plena guerra contra la França napoleònica i alguns liberals atrinxerats a Cadis redactaren la primera Constitució espanyola, però ara, això, no ens importa, ja ens cansaran a prou l'any que ve amb el bicentenari de la constitució de Cadis, paciència! El que és important és que si Catalunya no hagués caigut davant dels francesos annexant-se a l'imperi francès el 1809, mai de la vida hauríem tingut un document gràfic forjat amb foc per Ferran VII, el darrer rei absolutista, que tractàs les Illes Balears com un regne independent de l'espanyol. I és que al revers s'hi pot llegir amb tota la claredat del món: Hisp[aniarum] et Balearium Rex. Totes les monedes segellades des de l'arribada dels Borbons només feien menció al Regne d'Espanya (Hispaniarum Rex), mai de la vida es parlava de qualsevol altre territori com a regne, excepte les Illes Balears en aquesta moneda. Moment històric senyors, moment històric. 

El cas, però, és que aquesta moneda de 12 diners[12 diners=1 sou], i d'altres de plata (de 30 sous) es varen forjar a Mallorca tement que Barcelona caigués davant dels francesos en qualsevol moment. Aquestes monedes tenien curs a les Illes Balears. D'aquesta manera, durant uns anys tinguérem un petit país improvisat amb moneda pròpia i amb categoria de Regne donada pel mateixíssim Ferran VII, encara que aqueixa categoria no va ser més que un error d'imprecisió semàntica a l'hora d'encunyar les monedes i en la realitat érem una regió més que es va veure en guerra contra els francesos. A Formentera hi hagué una gran batalla a la platja de Migjorn, quan els milicians formenterers, arrecerats a la torre des Pi des Català, feren retrocedir el desembarcament d'un bergantí napoleònic a base de pólvora i de ferro.

Nota per a que no se m'enfadin els historiadors: (1) Amb la caiguda de Barcelona el 1808 la casa de la moneda de Barcelona es traslladà primer a Reus i, finalment a Mallorca. Des de Mallorca s'encunyaren fins i tot monedes d'or que circularen per tota Espanya. (2) Ferran VII resultà ser un rei una mica cabronàs.

3 comentaris:

Laura Serra ha dit...

M'encanten ses teus publicacions.. cada dia aprenc una cosa nova relaciona amb ses Illes i cada dia m'agrada més :) segueix així!!

Anònim ha dit...

Si Balears fossi independent, aaaaah... una tradició tant polida de pagesia i turisme, grans empreses tèxtils i d'industria, com son Camper, Mascaró, Quely o Coinga Formatge i Llet, però mentre tinguem s'incompetent de s'equip de Bauzà, que nisiquiera va neixer a ses Balears, no farem res.

Anònim ha dit...

gràcies per compartir les teves inquietuds! visc a mallorca i avui mateix he trobar una moneda com aquesta. estic tot il.lusionat!
gràcies!!